Cum pot folosi aromele in bucatarie?

bimbichefArome noastre sunt realizate pentru a avea efect atunci cand se utilizeaza de la 1 pana la 5 grame de aroma pentru un kg de produs finit.

În scopul de a ajuta utilizatorii nostri sa le dozeze corect, oferim posibilitatea de a achizitiona un set de pipete de plastic. Cinci picaturi cu aceasta pipeta, reprezintă 0,1 g de aroma, astfel incat sa ofere gust la 100 g de produs alimentar.

Inainte de a utiliza aromele noastre pe cantitati mai mari de alimente, va sugeram sa experimentati un pic. Incercati-le in 100 ml de ulei vegetal, adaugati 5 picaturi si gustati. In cazul in care  vi se pare prea mult, reduceti, daca este prea slab, mai adaugati.

Mai mult decat atat, tineti cont de faptul ca procesul de gatire, alimente reci sau cu gheata, cantitatea de grasimi, zahăr și proteine ​​reduce intensitatea aromei, asa ca atunci cand aromele sunt utilizate in astfel de conditii, marirea dozei ar putea fi necesara.

Aromele se combina foarte bine cu matricea nutritionala si grasimi, zahar, insa proteinele „prind” moleculele aromei, astfel diminuand savoare initiala. In general vorbind, cu cat va fi mai bogat gustul mancarii, cu atat aroma va fi mai putin perceptibila.

Mancarurile foarte grase sau bogate in proteine necesita supra-dozaj, pentru a realiza aroma necesara. Utilizarea aromelor, tehnologia gatitului si gustul personal sunt o combinatie de stiinta si preferinte umane, deci putina experimentare este necesara inainte de a avea rezultate satisfacatoare.

MECANISMUL GUSTULUI

Gustul este un amestec complex de senzori compusi din gust (gustare), miros (olfactive) si senzatia tactila a alimentelor in timp ce le mancam, o caracteristica pe care oamenii de stiinta o numesc „gustare”.

Desi oamenii pot folosi cuvantul "gust" cu sensul de "aroma”, adevaratul sens al cuvantului se refera la senzatiile resimtite de papilele gustative. Oamenii de stiinta descriu, în general, perceptia gustului uman în ceea ce priveste cele patru calitati: sarat, acru, dulce si amar. Unii au sugerat, totusi, ca exista si alte categorii la fel de bine mai ales umami, senzatia determinata de glutamat, unul dintre cei 20 de aminoacizi care alcatuiesc proteinele din carne, peste și legume. Glutamat de asemenea, serveste ca un potentiator de aroma in forma de monosodiu glutamat aditivului (MSG).

Celulele pentru gust se afla în cadrul unor structuri specializate numite papile gustative, care sunt situate în principal pe cerul gurii si pe limba. Majoritatea papilelor gustative sunt pe limba, situate în papilele gustative, acele proiectii mici care dau aspectul catifelat al limbii. (Cele mai multe papile gustative avem pe limba: filiform, sau ca niste ate, cele care duc lipsa papilelor gustative, cu toate acestea, si sunt implicate in senzatia tactila). Mai sunt papilele fungiforme ("ca o ciuperca"), papile pe partea din fata a limbii care sunt cele mai vizibile, acestea contin una sau mai multe papile gustative. Papilele fungiforme apar ca niste pete roz distribuite pe marginea limbii si sunt usor vizibile dupa ce se bea un pahar de lapte sau plasarea unui strop de colorant alimentar pe varful limbii.

SARURI, cum ar fi clorura de sodiu (NaCl), declanseaza celulele gust a atunci cand ionii de sodiu (Na +) intra prin canale de ioni pe microvililor la celulei apicale, sau de sus, de suprafata. Acumularea ionilor de sodiu provoaca o schimbare electrochimica numita depolarizare, care conduce la ionii de calciu (Ca + +). Calciul, la randul sau, solicita celula pentru a elibera semnale chimice numite neurotransmitatori din pachetele cunoscute sub numele de vezicule. Celulele nervoase, sau neuroni, primesc mesajul si transmit un semnal la creier. Celulele gustative repolarizeaza, sau "reseteaza”, prin deschiderea canalelor de potasiu de ioni, astfel încât ionii de potasiu (K +) sa poata iesi.

ACIZI au un gust acru, deoarece acestia genereaza ioni de hidrogen (H +) în solutie. Acesti ioni actioneaza pe o celula gustativa in trei moduri: prin introducerea direct de celule; prin blocarea Ion de potasiu (K +) pe canale de pe microvili, si prin legarea de si deschiderea unor canale de pe microvilli care permit ionilor pozitivi sa intre in alte celule. Acumularea de sarcini pozitive care rezulta, duce la eliberarea neurotransmitator.

STIMULI DULCI, cum ar fi de zaharul sau indulcitorii artificiali, nu intra in celulele gustative, dar declanseaza modificari in interiorul celulelor. Ei se leaga de receptorii de gust de pe o suprafa, care mai apoi sunt cuplate in molecule numite G-proteine. Aceasta solicita ca subunitatile (a,b si g) din G-proteine sa se desparta in a si bg, care mai apoi sa activeze o enzima din apropiere. Enzima transforma apoi un precursor din celula intr-un al doilea mesager care inchide ncanalul de potasium indirect.  La fel de importanta ca ingerarea nutrientilor corespunzatori, este evitarea ingerarii substantelor daunatoare. Evitarea universala a moleculelor foarte acre, arata o legatura puternica intre gust si dezgust. Compusi toxici, cum ar fi stricnina si alti alcaloizi din plante comune, de multe ori au un gust puternic amar. De fapt, multe plante au evoluat compusi, cum ar fi un mecanism de protectie impotriva consumului de catre animale. Gustul acru de alimente stricate, de asemenea, contribuie la evitarea lor. Toate animalele, inclusiv oamenii, în general, resping acizi si substante cu gust amar, chiar si in cele mai slabe concentrații. Reacțiile intense de placere si dezgust datorat substantelor dulci și amare par a fi prezente de la nastere si sa depinda de conexiuni neuronale din trunchiul cerebral inferior.

Legatura puternica intre gust si placere sau neplacere, este baza invatarii fenomenului de aversiune a gustului. Animalele, inclusiv oamenii, vor invata rapid sa evite un aliment nou daca momentul consumarii acestuia cauzeaza, sau este asociat cu, probleme gastrointestinale.

"Harta Gustului": Totul gresit

Una dintre cele mai dubioase informatii despre gust si una care este frecvent reprodusa in manuale , dar inselatoare, este "harta limbii" care arata diferentele de sensibilitate regionale peste intreaga suprafata a limbii umane. Aceste harti indica faptul ca dulce este detectat de papilele gustative de pe varful limbii, acru pe partile laterale, amar in spate si de-a lungul marginilor. Cercetatorii au stiut de ani de zile ca aceste harti sunt gresite. Hartile au aparut la îinceputul secolului 20, ca urmare a unei interpretari gresite de cercetare raportate la sfarsitul anilor 1800, si a fost aproape imposibil le scoata din literatura de specialitate. In realitate, toate tipurile de gust pot fi simtite pe toata suprafata limbii unde gasim papile gustative. In prezent, nu exista nici o dovada a unei impartiri spatiale a sensibilitatii, desi exista unele diferente minore de sensibilitate pe intreaga suprafata a limbii și palatului gustativ.

Pareri consumatori

  • Datorita tigarilor electronice am scapat de mirosul neplacut al tutunului.

  • Datorita gamei foarte largi de arome pot savura mai mult decat clasica tigara cu gust de tutun, de exemplu aroma de tutun - RY4 flavor.

© 2013 FlavourArt International SRL. Cod Unic de Inregistrare RO 31273655 Numar de inregistrare la Registrul Comertului: J40/2356/2013 Str. Gladitei nr. 42, Turn T6, Et. 7, Ap. 703, Sector 4, Bucuresti, Romania

Telefon: +4 0314 052 052 | Fax: +4 0314 052 053 | E-Mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

elektronik sigara