Despre arome

fragolone2Avem placerea de a va informa cu privire la arome.

Aromele naturale si artificiale sunt definite in Codul Federal al Reglementarilor pentru consumator. O linie-cheie din aceasta definitie este urmatoarea: "un gust natural este uleiul esential, oleorasina, esenta sau extractiva, hidrolizat de proteineÔÇőÔÇő, distilat, sau orice produs de incalzire, prajire, sau enzymolysis, care contine elementele constitutive aromatizante derivate dintr-un condiment, fructe sau suc de fructe, legume sau suc de legume, drojdie comestibila, iarba, coaja, mugur, radacina, frunze sau plante similare, carne, fructe de mare, carne de pasare, oua, produse lactate, sau produse de fermentatie ale acestora, a caror functie importanta in produsele alimentare este obtinerea savorii decat cea nutritionala". Aromele sintetice sunt cele care sunt fabricate din componente care nu indeplinesc aceasta definitie.

Intrebare la indemana, cu toate acestea, pare a fi mai putin o chestiune de definitie juridica decat diferenta dintre "adevarata" sau "artificiala", ci este utilitatea dintre cele doua tipuri de arome.

Exista putine diferente de fond ├«n compozitiile chimice ale aromelor naturale ╚Öi artificiale. Ele sunt realizate ├«ntr-un laborator de catre un profesionist instruit, un "flavorist", care combina produse chimice corespunzatoare impreuna in proportii corecte. ÔÇ×Flavorist"-ul foloseste produse chimice "naturale" pentru a crea arome naturale ╚Öi produse chimice ÔÇ×sintetice" pentru a face arome sintetice. ÔÇ×Flavorist"-ul care realizeaza aroma sintetica trebuie sa foloseasca aceleasi substante chimice in formula la fel cum ar folosi pentru relizarea unei arome naturale, altfel aroma nu va avea savoarea dorita. Distinctia intre arome - naturale versus artificiale - vine de la sursa acestor substante chimice identice si este ca si cum am spune ca marul cumparat de la benzinarie este artificial, in comparatie cu cel cumparat de la piata.

Aceasta problema este oarecum derutanta pentru consumatorul de rand, in mare parte din cauza altor subiecte aparent paralele in lume. De exemplu, se poate realiza colorant albastru din extract de afine sau din pigmenti sintetici. Acesti coloranti sunt foarte diferiti ca si compozitie, totusi redand aceeasi nuanta de albastru. Deasemenea, putem lua ca exemplu o camasa din lana si una din nailon. Ambele sunt camasi, dar au compozitii chimice foarte diferite. Aceasta diversitate de piese nu este posibila in arome - se realizeaza o aroma data doar de utilizarea produselor chimice specifice. Astfel, în cazul în care un consumator cumpara un suc de mere care contine un aroma artificiala, el va ingera aceleasi substante chimice primare care s-ar gasi si in varianta sucului natural de mere si aceleasi elemente chimice pe care le gaseste in marul copt natural.

Atunci ca se doreste realizarea unei arome, ÔÇ×Flavorist"-ul consulta cartile de specialitate si cerceteaza ce substante chimice sunt folosite in natura pentru obtinerea acelei arome. El apoi selecteaza dintr-o lista de componente ale aromelor gasite in, sa zicem, mere reale, simplificand, in general, lista naturala si sa elimine acele substante chimice care fac o contributie mica la gust sau nu sunt permise din cauza toxicitatii. (Natura nu are restrictii cu privire la utilizarea substantelor chimice toxice, pe cand un ÔÇ×Flavorist" are). ÔÇ×Flavorist"-ul apoi alege fie substante chimice care sunt substante chimice naturale (izolate din natura asa cum este descris mai sus) sau sintetice (facute de oameni) pentru a realiza aroma.

Deci, exista într-adevar o diferenta intre aromele naturale și artificiale? Da. Aromele artificiale sunt mai simple in compozitie si posibil mai sigure, deoarece doar componentele testate pentru siguranta sunt utilizate. O alta diferenta intre aromele naturale si artificiale este costul. Cautarea pentru surse de substante chimice "naturale" necesita adesea ca un producator sa faca de doua ori mai multa treaba pentru a achizitiona acea substanta chimica. Arome naturale de nuca de cocos, de exemplu, depind de o substanta chimica numită massoya lactona. Massoya lactona provine din scoarta de copac Massoya, care creste în Malaezia. Colectarea acest produs chimic natural ucide copacul, deoarece viticultorii trebuie sa scoata coaja si sa o extraga pentru a obtine lactona. In plus, procesul este costisitor. Acest produs chimic pur natural este identic cu versiunea realizata într-un laborator organic chimic, dar este mult mai scump decat alternativa sintetica. Consumatorii platesc mult mai mult pentru aromele naturale. Dar acestea nu sunt de fapt nici mai bune, calitativ vorbind, nici mai sigure decat varianta artificiala, eficienta ca si cost.

DATE NUTRITIONALE

Grozave pentru orice stil de utilizare.

Aromele noastre sunt solubile atat in apa, cat si in ulei.

Aromele solubile în apa sunt bazate pe glicol propilen in grad farmaceutic si apa. Media pentru aromele solubile in apa este de 200 calorii la 100 grame aroma. Cele solubile in ulei sunt bazate pe ulei de floarea soarelui sau triacetin. Media calorica este de 700 calorii la 200 de grame aroma.

Tinand cont de o utilizare medie a aromelor de 0,3%, caloriile ce vor fi adaugate la mancare datorita aromelor noastre sunt intre 0,5 si 2 calorii la 100 grame mancare. Putem spune ca aceasta contributie a aromelor este neglijabila.

Aromele nostre nu contin zaharuri, proteine, ingrediente modificate genetic, ingrediente de origine animala de orice fel, conservanti, indulcitori si coloranti. Sunt realizate fara gluten sau arahide. Grozav pentru diabetici, vegetarieni si vegani.

Pareri consumatori

  • Datorita tigarilor electronice am scapat de mirosul neplacut al tutunului.

  • Datorita gamei foarte largi de arome pot savura mai mult decat clasica tigara cu gust de tutun, de exemplu aroma de tutun - RY4 flavor.

┬ę 2013 FlavourArt International SRL. Cod Unic de Inregistrare RO 31273655 Numar de inregistrare la Registrul Comertului: J40/2356/2013 Str. Gladitei nr. 42, Turn T6, Et. 7, Ap. 703, Sector 4, Bucuresti, Romania

Telefon: +4 0314 052 052 | Fax: +4 0314 052 053 | E-Mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

elektronik sigara